Érkezik az új energetikai tanúsítvány: ezek a legfontosabb változások

Érkezik az új energetikai tanúsítvány: ezek a legfontosabb változások

2023-10-25 14:41:07

Már jóideje napirenden van az ingatlanok energetikai tanúsítványrendszerének átalakítása. Novemberben pedig végre hatályba lépnek azok az új épületenergetikai szabályok, melyek értelmében 2024 januárjától az ingatlanok eladásához, bérbeadásához és az új épületek építéséhez is szükséges lesz az új típusú tanúsítványokra.


"Az elmúlt években lassan, de biztosan kezdett egyre nagyobb teret nyerni az átlagemberek gondolkodásában is az energiahatékonyság fontossága és a már bejáratott, a köztudatba bekerült energiatanúsítási rendszeren keresztül a közvélemény mellett a szakma, így a hitelintézetek is egyre több hasznos információt tudtak kinyerni a lakásállomány állapotáról, annak változásáról. Az összeurópai szakmai ajánlások is az energetikai tanúsítás egységesítését, minél szélesebb körűvé tételét célozzák, melynek célja, hogy javuljon a lakásállomány állapota. 2050-re ugyanis az Európai Zöld Megállapodás szerint átlagosan nettó nulla közelében kell lennie a hazai lakásállomány energiafogyasztásának" - nyilatkozta korábban a Portfolio-nak Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.


Most pedig, hogy egyre közelebb kerülünk a bevezetéshez, érdemes áttekinteni a legfontosabb változásokat az energiahatékonysági tanúsítványrendszerrel kapcsolatban.


ÍME AZ ÖT LEGFONTOSABB VÁLTOZÁS


Az energetikai tanúsítványok jogszabályi háttere, ezáltal a tanúsítvány készítésének a folyamata is változni fog. A változás legfontosabb részeit az alábbiak jelentik:


KÖTELEZŐ MARAD AZ ENERGIA TANÚSÍTVÁNY, AZONBAN VÁLTOZIK A KEZELÉSE


Az adásvételnél és a bérbeadásnál is kötelező marad az energetikai tanúsítvány átadása, azonban az új szabályozás szerint nem kell a szerződésbe beleírni az okirat HET számát, azaz az energetikai tanúsítvány jobb felső sarkában található egyedi azonosítószámát. Arra viszont figyelni kell, hogy bár feltüntetni nem kell, de a szerződéskötés napjáig, legkésőbb a birtokbaadás napjáig be kell mutatni az okiratot.


A HIRDETÉSEKBEN IS FEL KELL TÜNTETNI AZ ENERGETIKAI BESOROLÁST


Bár eddig csak akkor kellett a hirdetésekben feltüntetni az energetikai besorolást, ha volt az ingatlanról tanúsítvány, azonban november 1-jétől kötelező lesz már a hirdetésben is feltüntetni azt.


MEGVÁLTOZNAK AZ ENERGIA OSZTÁLYOK


Az eddigi AA++-tól JJ-ig terjedő skála átalakul A+++-tól I-ig terjedőre. Emellett két energetikai besorolása lesz az ingatlanoknak. Az egyik az eddig használt energetikai jellemzőre vonatkozik, míg a másik a lakóegység szén-dioxid kibocsátása alapján kategorizálja be azt.


CSÖKKEN AZ ÉRVÉNYESSÉGI IDŐTARTAM


Eddig a kiállítás időpontjától 10 éven keresztül voltak érvényesek ezek a tanúsítványok, azonban novembertől ez az idő 5 évre fog csökkenni. Az is fontos változás, hogy a 2023. november 1. előtti tanúsítványok 60 napig lesznek felhasználhatóak november 1-et követően, ezután minden a fenti dátum előtt kiállított tanúsítvány érvényét fogja veszteni.


KÖZÉRTHETŐBBÉ VÁLIK A TANÚSÍTVÁNYOK TARTALMA


A változások szerint külön be kell majd kategorizálni a határoló szerkezetet (a külső falakat, nyílászárókat, tetőket etc.), illetve a gépészeti rendszerek (fűtés, használati melegvízrendszer, légtechnika stb.) energetikai minőségét egy 5 szintű (rossz-gyenge-közepes-jó-kiváló) skálán, valamint sokkal részletesebb energetikai fejlesztési javaslatokat kell majd az ingatlanról megadni, amelyekkel el tudja érni az ingatlan a két legfelső („jó”, és „kiváló”) szintet.

JOGI ISMERETEK
Nincsenek további hírek ebben a kategóriában!